29
Jan
09

the pastor’s 10 make or break questions

When I answered the following questions I got excited, very excited.  These inquiries describe CrossPoint.

Ask yourself these questions about our family of faith, and then tell me what you think:

1. In the last 30 days did you hear church members talk about your church’s vision?
2. Is your church’s identity unquestionably contagious?
3. Does your mission roll off your tongue with clarity and heartfelt conviction?
4. Does your staff embrace the value of values?
5. Have you planned an activity in the next three months that will help you see God’s future for your church?
6. Does the staff enthusiastically agree about how to accomplish the church’s mission?
7. Do you have a process on paper that shows how your church will develop leaders?
8. Does all church communication reflect and reinforce your vision?
9. Is there crystal clarity about the next ministry to launch and staff role to fill?
10. Have you identified a person to help you develop as a senior leader?

Source: http://www.visiontogrow.com

So, what do you think?  Do the questions describe CrossPoint?  I think so.

Check out my answers:

1. In the last 30 days did you hear church members talk about your church’s vision?
Answer: In the last 30 days?  What about last weekend!  What about today!  What about every time we gather as a church!

2. Is your church’s identity unquestionably contagious?
Answer: JUST ONE MORE, JUST ONE MORE, JUST ONE MORE.   A pastor once asked me if his church could steal our vision statement.  I responded, “Sure, you can steal it.  We stole from Jesus.  It is the Great Commission in three words.”

3. Does your mission roll off your tongue with clarity and heartfelt conviction?
Answer: How do you make JUST ONE MORE any clearer?  You cannot be a WHOSOEVER church without conviction.

4. Does your staff embrace the value of values?
Answer: If they did not they would not be serving here.

5. Have you planned an activity in the next three months that will help you see God’s future for your church?
Answer:  We see God’s future every Sunday during worship, every Tuesday during staff meeting, and every month during Leadership Community.

6. Does the staff enthusiastically agree about how to accomplish the church’s mission?
Answer:  See the answer to question 5.

7. Do you have a process on paper that shows how your church will develop leaders?
Answer: CONNECT!  CONNECT with God, CONNECT with God’s People, Connect with God’s Plan. Plus we place a major emphasis on the spiritual growth of our leaders in Leadership Community.

8. Does all church communication reflect and reinforce your vision?
Answer: These are just a few of the recent ways in which we reflect and reinforce our vision: we want to reach JUST ONE MORE to become a fully devoted follower of Jesus Christ, http://www.justonemore.info, DEVOTED, http://www.crosspointchurch.info, SOLI DEO GLORIA, http://www.sublimestudents.info, SHEMA.

9. Is there crystal clarity about the next ministry to launch and staff role to fill?
Answer:  Just One More includes starting J1M Bible study class, paving J1M parking lot, adding J1M staff member, taking J1M mission venture, adding J1M worship celebration…to reach J1M to become a fully devoted follower of Jesus Christ.

10. Have you identified a person to help you develop as a senior leader?
Answer: Every staff member has a team of leaders who surround them, serve with them, encourage them and challenge them to serve for God’s glory.

It is good to be a part of a church with a mission, a vision and a plan.  I am so glad I was asked these questions.

Advertisements

1 Response to “the pastor’s 10 make or break questions”


  1. 1 Searching
    January 29, 2009 at 11:52 am

    Ryan, your unbridled enthusiasm for your church and the people who compose it is encouraging. One only hopes that your vision is not enhanced by rose-colored glasses. You have a unique and authentic love for God and an honest zeal to glorify him in all you do, from what this one can discern, even among a group of men who appear to loose that wonder and allow pastoring to become a vocation instead of a passion. One only hopes that all you say about this body of people is somewhere close to the truth. In a time of perverse negativism it is refreshing to observe one with such a positive and enthusiastic perception of a people and a genuine gift for focusing on what is truly important…the glory of God. This ole soul has become just a little skeptical of organized churches over the years and through some disenchanting experiences. I just wanted to thank you for this blog and the time you put into it. Church at its best should be real, relevant and relational and provide its members the constant challenge of growing in their relationship with God and with everyone who crosses their path. Perhaps you have made some real strides to be that…

    Blessings!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: